Kom igång med Internet of Things (IoT)

Bild (justerad) från Pixabay | jeferrb

Vill du veta med om IoT (Internet of Things, Sakernas Internet)? Här får du veta vad det är, vilken nytta IoT kan tillföra er verksamhet och vilka risker som finns. Du får tips på vad ni ska tänka på inför en satsning på IoT. Vi berättar även om ett av våra kundcase.


Det här är Internet of Things, IoT

Internet of Things (IoT) eller Sakernas internet, är ett samlingsnamn för de tekniker som gör att saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styras eller utbyta data. En typ av IoT är det som kallas för ”smarta prylar”, produkter som är uppkopplade mot internet och som kommunicerar med andra smarta produkter via molntjänster, till exempel smarta klockor, uppkopplade stegräknare och sömnmätare. Men även byggnader, maskiner och fordon kan vara uppkopplade för att man ska kunna optimera drift och underhållsservice.

Organisationen Internet of Things Sverige beskriver IoT genom att likna det med våra sinnen; Sensorer kan efterlikna våra sinnen och på olika sätt mäta smak, lukt, syn, hörsel och känsel. En sensor kan upptäcka om det är ljust eller mörkt, varmt eller kallt, höga ljud eller rörelser med mera. Genom att koppla upp en sensor till ett nätverk kan mätvärden och signaler skickas i realtid över stora avstånd. Termen realtidsdata används för att beskriva att data från sensorer kan ge en lägesbild hur egenskaper är på en viss plats i nuet.

Vilken nytta kan IoT tillföra ditt företag?

Genom att koppla upp till exempel en maskin kan man samla in, sortera och analysera data, men informationen som genereras har endast ett värde om den kan nyttjas för analys, åtgärder och optimeringsinitiativ. Ett av våra kundcase rör ett problem med kvalitén i leveranstider inom transportbranschen. Kunden ville kunna följa sina leveransfordon i realtid för att ge trafikledare möjlighet att dirigera fordon till rätt plats och uppdrag. Vi utvecklade ett system för att följa fordon i realtid. Varje fordon är utrustad med en enkel mottagare av positionsdata (GPS) och en mobiluppkoppling. Med ett intervall på 2 sekunder skickas fordonets position till en IoT-backend som tar emot och lagrar informationen. I systemet skapas en digital tvilling som håller reda på var fordonet är samtidigt som tvillingen har information om förare och vilken leverans som är aktuell med planerad leveranstid. Informationen visualiseras för trafikledare via ett webbaserat verktyg. Vi kunde dessutom efter genomgång och dialog med kunden addera möjligheter till säkerhetshöjande åtgärder som uppkopplade alkolås.

Några tips om ni funderar på IoT-lösningar

Börja i liten skala och testa er fram. Risken finns annars att man låser in sig i för stora investeringar på felaktiga teknikval och då blir det svårt att komma vidare. Var också noga med att utgå och definiera det affärsmål ni vill uppnå med satsningen. Ta fram en realistisk kostnadsberäkning, och ta hjälp av den leverantör ni är intresserad av att samarbete med. Satsa på att ta fram en PoC (Proof of Concept). När ett projekt befinner sig på idéstadiet kan det vara svårt att veta om det är värt en större investering. Är projektet över huvud taget tekniskt genomförbart - i alla fall till en rimlig kostnad? Då kan det vara lämpligt att göra en Proof-of-Concept, även kallat ”PoC”. Med detta menas en prototyp eller studie som omfattar alla viktiga funktioner. Syftet är helt enkelt att bevisa att konceptet fungerar. Verkar allt positivt – bygg lösningen! Sedan gäller det att utvärdera, jobba iterativt och justera. Därefter är det läge att skala upp till fler områden i er verksamhet.

Risker med IoT

Ett misstag man kan göra när man använder sig av IoT är att samla in och lagra stora mängder information från t.ex. sensorer utan att man i förväg funderat över vad informationen ska användas till. Det kan medföra stora och onödiga kostnader för både insamling och lagring. En annan sak som man måste ha koll på är risken att få in felaktig information. Om lösningen inte är tillräckligt säker kan det hända att den inte kan identifiera rätt avsändare (dvs eran IoT-enhet) med följden att mängder med skräp skickas in. I slutänden kan det leda till felaktiga beslut som bygger på missvisande statistik. Själva tekniken går dessutom ut på att det är möjligt att styra IoT-enheter och även här är det viktigt att se till att säkerheten är god. Man måste helt enkelt se till att det inte är möjligt för någon annan att komma åt enheterna och ge dem felaktiga instruktioner som i sin tur kan innebära missvisande information till användarna eller i värsta fall maskinhaveri eller olyckor.

Vi bidrar med IoT-kompetens till GloveU

En av våra kunder, GloveU Hygiene Platforms AB, är ett svenskt innovationsföretag som lanserat ett patenterat system för att applicera engångshandskar. GloveU DT100 applicerar automatiskt handsken på handen på mindre än 3 sekunder. Systemet minskar korskontaminering med 99%, sparar en arbetsdag per användare och månad och minskar spillet av hygienhandskar till nära noll. 

Vi på Concrete IT fick uppdraget att koppla upp GloveU-produkten via en IoT-plattform och utveckla ett backend-system för uppföljning och övervakning. Vi inledde samarbetet med att visa på nyttan med att koppla upp maskinerna och även hur det tekniskt kunde lösas genom att ta fram en Proof of Concept. Eftersom kunden även funderade kring om det skulle bli för komplicerat och dessutom göra produkten dyrare kunde vi visa på att det kan vara enkelt att koppla upp enheter mot Internet och vi tog fram underlag för en kostnadsberäkning. I dialog med kunden kunde vi också konstatera att informationen som samlas in kan kombineras med information från affärssystem för att matcha förbrukning med försäljning. I förlängningen finns möjlighet till att automatisera påminnelser till slutkunderna att det är dags att beställa fler handskar.

I början av 2023 sätter ett av våra team igång med utveckling av uppkoppling och administrations-gränssnitt för insamling av den data som ska övervaka och styra maskinerna. Det innebär till exempel att man får information avseende förbrukningen av handskar och om det uppstår något fel på maskinen. I förlängningen kan vi även utveckla uppkopplingen med olika sensorer som proaktivt kan ge signal om när man ska planera in förebyggande service för att undvika driftstopp. Maskinen går i produktion under mars-april 2023.


Är du nyfiken på hur vi kan bidra till era framgångar?

Hör av dig till oss om du vill veta med om IoT eller andra IT-lösningar som ger verkligt värde!

Kontakta saljteamet@concreteit.se


Föregående
Föregående

Ledare i en föränderlig värld

Nästa
Nästa

24 nycklar till självorganisering