Hej Petter, och varmt välkommen till Concrete IT!

❓ Hur hamnade du hos oss?

— Min relation med Concrete IT startade redan för cirka tio år sedan. Allt sedan dess har vi samarbetat; med mig som beställare på kundsidan och med flera olika konsulter från Concrete IT som inhyrda kollegor. Och jag har bara haft positiva erfarenheter, både av bolaget och av människorna. Opretentiösa och kunniga konsulter, mycket bra att samarbeta med.

Under våren började jag fundera på att förändra min dåvarande arbetssituation och satsa mer på ett bolag som jag startat vid sidan av min anställning. Då kom det en fråga från en av Concrete IT:s ägare om jag var intresserad av att ta konsultuppdrag. Vilken bra tajming det blev, eftersom det fungerar jättebra att ta uppdrag parallellt med satsningen på mitt eget bolag. Så här är jag nu, och det känns jätteroligt.

❓ Vad i konsultrollen är det som lockar dig?

— Jag är en nyfiken generalist på många sätt. Så egentligen är det inte själva konsultrollen som lockar, utan variationen på utmaningar, kunder och uppdrag. Jag drivs av att sätta mig in i en ny verksamhet, förstå behoven och utmaningarna för att sedan koppla på min teknikkunskap som mynnar ut i konkreta lösningsförslag. Jag arbetar med allt från att genomföra utredningar och stötta upp i verksamhetsplanering till strategiskt ledningsgruppsarbete ur en IT-synvinkel. Samarbete är nyckeln till att allt ska fungera och jag arbetar därmed också en hel del med gruppledarskap, grupputveckling och coachning. Det kommer att bli mycket roligt och intressant att få utveckla dessa kompetensområden tillsammans med konsultkollegor på Concrete IT som är specialiserade på förändringsledning och inkluderande samarbetsmetoder.

❓ Till sist, vilken är din främsta superpower?

— Jag skulle kanske inte kalla det för en “superpower” direkt. Men en av mina styrkor är att kunna prata teknik med folk som inte kan teknik, att översätta teknikprat så att alla förstår. Det gäller att kunna lägga alla buzzwords åt sidan för att nå fram till dom som är osäkra och som kanske tycker att teknik är både främmande och lite skrämmande. För det är så viktigt att få med sig så många som möjligt för att lyckas driva igenom en inkluderande och framgångsrik teknikutveckling i företag, organisationer – och i samhället i stort.
——————————————–
Fast vi på Concrete IT kallar det för superpower ändå. Computer Sweden skrev t ex i en artikel 2021-01-29 (“Här är it-kompetenserna som är svårast att hitta just nu”) att det finns ett stort behov av tekniker som talar verksamhetens språk: “Flera rekryterare pekar på att de har svårigheter att hitta it-proffs som kan tala med personal som inte jobbar på it-avdelningen.”
Men här är han. Mannen, myten, konsulten. Som kan prata it och teknik med ALLA.